Co-driver



Ja, då var man hemma efter ett antal mil genom delar av Europa. Under våra resor så har jag utvecklat en färdighet som jag absolut måste vara född med.  En färdighet som är både hyllad, älskad och hatad.
Co-driverns färdigheter är omstridd, flera namn på detta är bisittare, kartläsare, GPS navigatör , ja kärt barn har ju många namn. men om barnet är så kärt, det är frågan.
Nåväl, ett är säkert, jag har co-driverns alla egenskaper, mest på ont om jag förstår föraren.
Att vara co-driver kräver ett stort engagemang och fingertoppskänsla för vad som kan inträffa på vägarna. Det gäller hela tiden att ligga ett steg före föraren som oftast inte förstår sitt bästa i sammanhanget.
Min uppgift under resans gång har varit att tydliggöra för föraren hur och var man skall köra, när man skall bromsa , hålla sig inom sin fil, se efter när och var man skall köra om, vilka man EJ skall köra förbi osv.
Uppgiften är oändlig och kräver stor kompetens av co-drivern.
Tyvärr så är föraren oftast helt oförstående och har ibland en nedsättande attetyd mot oss co-drivers. Det har ju faktiskt hänt att föraren har stannat och uppmanat co-drivern att köra själv. Men det är faktiskt inte vårat jobb !!
Ja, det är ett otacksamt men en helt  nödvändig sysselsättning. Oftast när man börjar nå målet så kan man se att föraren långsamt slappna av ,vilket co-drivern direkt ser och tar sitt ansvar genom att dirigera föraren i rätt riktning. Under en lång resa så hinner föraren hota med både det ena och det andra om inte co-drivern är tyst, men det biter inte på hos proffesionella. Vi drivs av en ständig pliktkänsla att finnas till och hjälpa.
Allmänt | | Kommentera |
Upp