Så det kan bli !!!

   
 
Att resa är en del av livet . Numera färdas vi till jordens alla hörn på kort tid och med snabba " farkoster".
Nåväl, en husbil är ju inte speciellt snabb men man färdas ändå på ett bekvämt och relativt säkert sätt. Vi har gjort många resor både med motorcyklar och husbil , farit genom  de flesta länder i Europa, men varja gång så har nya upplevelser, nya intryck , nya färger etsat sig fast i våra sinnen. Ibland både på gott och ont.
Jag älskar numera att fara till mitt hemland, språket , landskapet  maten kulturen...det är ju jag!!
Efter några dagar så tänker jag på mitt hemlandspråk och orden som annars är väl fördolda flödar ur mig. Ingen anar att jag faktiskt inte bott i landet på 49 år, än mindre talat språket. Det germanska sitter i ryggmärgen och kan tydligen aldrig försvinna eller ens medvetet utplånas.
Jag har stor nytta av mina språkkunskaper , språket är världsomfattande och i stort sett överallt så talar man någon form av tyska. I kroatien talade man en mycket bra tyska vilket verkligen förvånade oss. Det jag nu tänker berätta inträffade på denna resa.
 
Mannen i luckan på campingreceptionen  hade typiska grekiska ansiktsdrag. De gråa tinningarna, nötbruna ögon, med en något arrogant attetyd ,varken tjock eller smal och lätt brunhyad. Hans tyska var det inget fel på så jag gissade snabbt att han tillhörde andra generationens gästarbetare. Det var något med mannen som genast fick mina känselspröt att agera på ett  mindre positivt sätt.

Mannen sköt ett papper under näsan på mig där jag skulle fylla i mina/ våra personuppgifter, adres etc etc. när det var avklarat så ville han ha våra pass. Lite underligt var det allt , men han fick dem och tog en fotostatkopia av passen.

Pappret som jag hade skrivit på studerade han noga varpå han säger på engelska.

Vilken stad bor ni i ?    Jag förklarade på engelska att vi inte bor i någon stad utan att Brännstan  är ett område i en minder by. Mannen ropar nu på sin hustru. En liten smal kvinna, med flackande nötbruna ögon och med en " illerattetyd" uppenbarade sig i luckan. Till henne säger han på tyska.

Jag tror inte på den här adressen den måste vara förfalskat. Ja, nu gick Fru Svahn igång, det kan jag lova. På flytande hemlandsspråk sa jag;

För det första så talar och förstår jag tyska alldeles utmärkt, titta i mitt pass och se var jag är född.

För det andra så har du ingen aning om hur svenska adresser ser ut, hur kan du säga att vår adress är fejk? Karln, som jag inom mig redan hade döpt till Hitler mummlade något ohörbart och bad oss att leta reda på en plats så skulle han komma och låsa upp el-skåpet.

Här hade historien kunnat sluta men ...icket. Det skulle komma mera.

Vi hittade en bra plats och gjorde oss i ordning för en skön kväll. Jag promenerade med G.G. medans maken vevade ned markisen och ställde ut möbler etc etc.

Men vart hade " Hitler" tagit vägen. Tiden gick och ingen kom. Mitt sydlänska temperament var minst sagt i svallning och det hettade i hela kroppen så arg som jag var. Maken ryktes ochså med av mitt smittsamma humör och vi började sakta men säkert att tappa det lilla tålamodet som ännu fanns kvar.....åtminstone hos maken.

Så kom han då, visslandes cyklande med ett belåtet leende på läpparna som om han hade mer på gång och det hade han. Han ställde ifrån sig cykeln och gick runt husbilen med häderna bakom ryggen.  Husbilens bakra hjul stod på ett knappt vitt synligt streck och "Hitler" pekar på bakhjulet och säger. Nu är det så, att hjulen skall vara innanför o inte på det vita strecket. Jag trodde inte mina öron. Där hade maken arbetat med att få allt på plats och vi skulle då demontera allt för en decimeter. men " Hitler" gav sig inte. Då vänder jag mig till honom och säger; Tänka sig, jag är inte ett dugg förvånad på vad du hittar på. Tror ni han brydde sig ? Nejdå , visslande svingade han sig på cykeln, firade av ett självbelåtet leende och försvann visslande mellan husvagnarna. Vid de laget var blodtrycket högre än mätbart men vad göra??

När vi chekade ut morgonen därpå så gav jag hans illerliknande hustru en blick fylld av medlidande. Hon bugade, bokade och skrapade med foten , det syntes att hela situationen upplevdes som väldigt pinsamt för henne.

Nåväl, nu är det gjort och jag måste nog ochså försöka tygla mitt sydländska arv vad gäller humör.

Men har man haft det i snart 62 år så lär utsikten om att  kunna förändra det ........otroligt. Jag får nog börja jobba på det !!

 

 

 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp